Ormanlara giriş Ekim ayına kadar yasak
Amasya’da ormanlara girişler Ekim ayı sonuna kadar yasaklandı. Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarının yüzde 90’lık kısmının insan ihmali sonucunda çıktığını ifade etti.
Yaz aylarının gelmesi ile ülkenin dört bir tarafında orman yangınları meydana geldi. Çıkan orman yangınlarında akciğerlerimiz olan ormanlar kül oldu. Türkiye’de orman yangını riskinin en fazla olduğu illerden olan Amasya’da da ormanlık alanlara girişler tamamen yasaklandı. Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle orman yangını riskine karşı 01 Temmuz – 30 Ekim 2025 tarihleri arasında Amasya genelinde ormanlara girişlerin yasaklandığını duyurdu. Aynı uygulama, Tokat, Samsun ve Çorum illerinde de geçerli olacak.
Tokat'ta: 01 Temmuz – 30 Ekim 2025
Samsun'da: 19 Haziran – 30 Ekim 2025
Çorum'da: 19 Haziran – 31 Ekim 2025
Amasya'da: 01 Temmuz – 30 Ekim 2025
Yetkililer, vatandaşlardan özellikle ormanlık alanlara, piknik ve mesire yerlerine çöp atmaktan kaçınmalarını, ateş yakmamalarını ve anız yakmamalarını istedi.
“Yangınların Yüzde 90'ı İnsan Kaynaklı”
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan ihmali sonucu çıktığına dikkat çekildi:
“Orman yangınlarının %90'ı insan ihmali, sadece %10'u doğal nedenlerle meydana gelmektedir. Basit bir çöp atma ya da bilinçsizce yakılan küçük bir ateş, büyük felaketlere yol açabilir.”
Ormanlara giriş yasağı kapsamında, Amasya Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sık sık devriye atarak hem vatandaşları uyarıyor hem de bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Orman çevresinde ve içinde bulunan vatandaşlara yangınlara karşı alınması gereken önlemler, çöp atmanın ve ateş yakmanın tehlikeleri anlatılıyor.
ALO 112 Yangın İhbar Hattı
Vatandaşlar, olası bir yangın veya şüpheli durumla karşılaştıklarında ALO 112 Orman Yangını İhbar Hattı'nı arayarak yetkililere bilgi verebilecek.
Yetkililer ayrıca şu uyarılarda bulundu:
Ormanlık alanlarda ve kenarlarında kesinlikle ateş yakılmamalıdır.
Piknik sonrası kalan atıklar toplanmalı, cam, plastik gibi yanıcı materyaller doğaya bırakılmamalıdır.
Orman çevresinde sigara içilmemeli, izmaritler gelişi güzel atılmamalıdır.
“Bir Kıvılcım Her Şeyi Yok Edebilir”
Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:
“Olmaz demeyin! Bir kıvılcım her şeyimizi yakıp kül edebilir. Ormanlar hepimizin ortak değeri, onları korumak hepimizin sorumluluğudur.”
Haber: Sinan HARMANCI
Benzer Haberler
Sokak ortasında köpeği taş ve sopayla dövdü
Zeki amcanın yüzünü Dost Eli derneği güldürdü
Ormanlara giriş Ekim ayına kadar yasak
55 yıl sonra aynı şehirde yeniden buluştular
Yolcu ile tartışan özel halk otobüsü şoförüne 2 bin 953 lira ceza yazıldı
8 aylık bebeğini kaybeden anne, ihmal iddiası ile doktordan şikayetçi oldu
Kene ile mücadele için doğaya keklik salındı
Müstakil ev alev alev yandı